Što sve pitaju korisnici

kad zakažu Njokija, Alkatone i Pansioning

Napisala: Dražena Lejo, Večernji list

Da nije lako biti operater u službama korisnika, svjedoči bezbroj pitanja i primjera s kojima su se nosili ti ljudi kako bi korisnici bili zadovoljni uslugama njihove tvrtke. Tako se, primjerice, u obje službe događa da se pozivateljima svidi ugodan glas operatera pa nerijetko i žene i muškarci imaju ponude za izlascima. I dok u HT-u ne priječe svojim operaterima realizaciju takvih ponuda, u VIPnetu osobni kontakti s korisnicima nisu dozvoljeni.

U HT-u, među brojnim "cakama" s kojima se susreću, ističu čovjeka koji kaže: "ti su telefoni jako zgodni, ali su ove baterije jako skupe i brzo se troše. Pa, ne može se stalno kupovati nove?!", ne znajući da se dotične baterije pune, a ne kupuju. S tim su slučajem upoznati i u VIPnetovoj službi, no to je tek jedan od bezbroj primjera.

- Tipkam taj broj stalno, a ne mogu nazvati - požalio se korisnik.
Već iskusni hateov operater:
- Jeste li pritisnuli tipku sa zelenom slušalicom za poziv?
- Što?? - jasno je ocrtalo korisnikovo služenje mobitelom.

U VIPovoj službi su se, pak, za dvije godine rada susreli s doslovce svime. Od početnog nazivanja mobitela: Sajmens (Siemens), Njokija (Nokia), Alkatone (Alcatel) i Pansioning (Panasonic), do spašavanja mobitela koji je pao u more (iskušani savjet je brzo sušenje fenom), situacija u kojima je pas pa čak i dijete pojelo čip karticu, ili kada je nekom korisniku dosadno pa iz kade nazove Službu korisnika i malo popriča s njima kad je poziv već besplatan...

- Koji uređaj koristite? - upitao je djelatnik VIPneta.
- Pa, ovaj vaš VIP - samouvjeren je korisnik, a nakon nekoliko puta ponovljenog pitanja izgubio je strpljenje:
- Što me pravite blesavim?!

No, vipovci nerijetko pokazuju i humanitarnu stranu svoje profesije. Čovjek koji je ostao bez kuna na računu i zarobljen na cesti s automobilom koji je stao se dosjetio - besplatni poziv Službi korisnika. Oni su nazvali HAK i njegova prijatelja i uputili ih kamo treba ići. I svi sretni i zadovoljni, a korisnik vjerojatno zauvijek zadržan u mreži. No, nije to jedina priča s happy endom. VIP-ovoj se Službi javio i čovjek koji je traktorom prešao po zemlji te zakopao i - mobitel. Rješenje takve situacije je dakako bilo nemoguće, no nakon godinu dana javio se sretni vlasnik mobitela, ustvrdivši kako je mobitel "isplivao" skupa s usjevom i savršeno radi!

- Ne mogu poslati SMS - žali se korisnik.
- Trebate upisati broj SMS centra. U izborniku pronađite "poštu"... - objašnjavao je operater, a korisnik je prekinuo vezu i javio se nakon pola sata.
- Bio sam u Pošti i tamo su rekli da nemaju nikakav broj SMS-a!

Nevjerojatan, ali stvaran dijalog:
- Molim vas broj od Duške.
- Koje Duške?
- Pa one koja ima Motorolu!

Jedna je ljubazna gospođa, bilježe u Službi VIPneta, imala sasvim neobičan upit:
- Ja sam sad na tarifi VIP.friends i htjela bih se prebaciti na VIP.roaming!

Jedan je, pak, korisnik imao sljedeći problem:
- Ne mogu primiti poruku! Telefon mi je na televiziji i on osjeća da će mu doć', al' ju ne može primit!

SMS poruke su već planetarno popularne, ali nekima one još uvijek zadaju velike glavobolje.
- Molim vas da zapišete datum i broj telefona - ponudila je korisnica, na što je operater ostao zatečen, ne znajući o čemu je riječ.
- Htjela bih čestitati prijatelju rođendan, pa vas zovem nekoliko dana prije zbog rezervacije.
- Želite poslati tekstualnu poruku? - ponudio je rješenje operater.
- Da, pa me zanima koliko dana prije to treba poslati, odnosno rezervirati?
- SMS stiže isti dan kada ga pošaljete.
- Ozbiljno??? - nije bilo kraja čuđenju korisnice.

Što korisnici pitaju

mobilne operatere

Napisala: Jasmina Badovinac, Jutarnji list

VIPNET korisnici

Kod pokušaja obnove VIPme računa korisnici se javljaju s poteškoćama s glavnim izbornikom za obnovu računa: npr. "...izgovorio sam sigurno svih 14 znamenki, ali mi račun nije obnovljen?!"

Nakon uvođenja VIP.infoblic kategorije MOJ POSAO, javilo se dosta nedoumica prilikom dobijanja info SMS-a o postojanju ove kategorije. Korisnici su često zvali s upitom nudi li im to VIPnet posao, ili "...ja ću vama ostaviti moj broj pa vi meni javite kada se bude tražio zidar..."

U vrijeme promotivne akcije "VIPme proljeće" korisnik se informirao o aktivaciji Cell Broadcasta. Na pitanje koju marku mobilnog aparata ima (kako bi znali dati točnu uputu o aktivaciji prikaza), on odgovara da je kupio novi VIPme komplet. Na ponovni upit o vrsti samog mobilnog uređaja, korisnik odgovara: "Pa onaj... bzzzzzzzzzzz".

Korisnik je nazvao kako bi saznao telefonski broj jednog od naših korisnika. "Molim Vas, možete mi ponoviti broj, jer ga pišem tu po blatu? Naime, kolega i ja smo na pecanju..." "Ima li riba?" "Riba nema, ali ima kornjača!"

Upit korisnika o usluzi SMS TV: "...chata li se na SMS TV-u SMS porukama ili se možda tipka preko daljinskog?"

HTCRONET korisnici

- Kad ćete doći kopati i postavljati kablove - slab nam je signal!

- Rekli ste mi da nemam novaca na računu i zato ne mogu telefonirati. Evo, bila sam u banci i uplatila na tekući 100 kuna i opet ništa!

- Kako da koristim WAP uslugu?
- Ovisi koji uređaj imate..
- Pa najnoviji!!!

Na vrh -- Pravne napomene -- Sadržaj -- Print